Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyzkoušejte na grilu barbecue bůček špikovaný česnekem a feferonkami

Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i pipMaster a prohlašuje o něm, že ho nejde ničím nahradit. Obzvláště ten z grilu, špikovaný česnekem a feferonkami, který nejlépe chutná s vychlazeným českým ležákem a je skvělý jak za tepla, tak za studena a jeho přípravu zvládne úplně každý.

„Najdete ho snad ve všech světových kuchyních a jeho konzumace je požitkem,“ říká hned v úvodu epizody grilovací akademie David Kubricht. Tuk bůčku je totiž nositelem chuti a jeho střídmá konzumace vám čas od času určitě neuškodí. Naopak, je plný bílkovin a vitaminů, zejména skupiny B a nejvíce B1, který je důležitý pro správnou funkci vašeho metabolismu.

Příprava barbecue bůčku je úplně jednoduchá

Začněte tím, že z něj nejprve sundáte kůži. „Tento parádní bůček z plemene Duroc je z farmy v Kostelecké Lhotce. Má skvělou chuť, kterou dostává ze syrovátek z místní mlékárny,“ upozorňuje na kvalitu masa pipMaster.

V podhůří Orlických hor mají vepříci mnohem více životního prostoru a veškeré krmivo je pouze regionálního charakteru. Toto maso najdete v obchodech pod značkou Maso!.

V dalším kroku udělejte špikovacím nožem do masa vpichy. Dejte si jen pozor, abyste maso nepropíchli úplně. Do vpichů vpravte stroužky oloupaného česneku a sterilované kulaté feferonky.

Pro hezčí mozaiku za řezu vkládejte česnek s feferonkami střídavě. „Čím víc česneku a feferonek dokážete do bůčku vpravit, tím bude chutnější,“ radí pipMaster.

„A protože tuk bůčku je nejlepším nositelem chuti, ukážu vám dvě varianty chutí s různými kořenícími ruby,“ pokračuje pipMaster. Jeden s klasickou nepálivou kořenící směsí z cukru, česneku, cibule, petržele a soli. A druhý s nejuniverzálnější směsí základních koření ze soli, pepře, granulované cibule a česneku. Obě směsi jsou vhodné jak na malé, tak velké kusy masa.

Suroviny na barbecue bůček:

  • 2 kg bůčku bez kosti
  • 1 kořenící směs BBQ pipMaster
  • 1 kořenící směs SPoG pipMaster
  • 2 palice čerstvého česneku
  • 1 sterilované kulaté feferonky
  • 1 sterilované okurky
  • 1 pivo Nachmelená opice

Našpikované kusy bůčku položte na mřížku a okořeňte ze všech stran. „Je to velký kus masa, nebojte se kořenit hodně, je potřeba, aby maso bylo výrazné,“ upozorňuje pipMaster. S takto připraveným bůčkem můžete do grilu.

Použít můžete gril na dřevěné uhlí anebo plyn. V obou případech použijte gril s poklopem. Ten roztopte na 150 stupňů a do rozžhaveného uhlí přidejte pár špalíků ovocného dřeva na zauzení nebo zauzovacích pelet v případě plynového grilu. Grilujte nepřímou metodou, to znamená, že maso není v přímém kontaktu s ohněm.

Maso vložte do grilu a píchněte do něj teplotní sondu, na které nastavte teplotu 90 stupňů v jádru masa. K hlídání teploty zvolil pipMaster kapesní teploměr se dvěma sondami Inkbird.

„Tento má v sobě navíc bluetooth, takže ho můžete snadno spárovat s mobilní aplikací a jakmile naměřená teplota dosáhne přednastavené hodnoty, pošle vám upozornění, že máte hotovo,“ doporučuje pipMaster. A pokud máte rádi extra zauzený bůček, grilujte ho při teplotě 120 stupňů asi 3 hodiny.

Bůček se v grilu bude dělat zhruba dvě hodiny. „Za mě se nejlépe konzumuje, když ho po vyndání necháte napůl vystydnout,“ přidává svůj tip pipMaster. Odpočinuté maso nakrájejte na pětimilimetrové plátky. „Vidíte, že i když je vlažný, krásně z něho teče tuk,“ říká pipMaster.

Servírujte s pokrájenou nakládanou okurkou. „A k takového české klasice patří klasické české pivo,“ dodává mistr grilu. Vybral Nachmelenou opici, mnohokrát oceněný český ležák, spodně kvašený s jemnou hořkostí, který se nejlépe hodí k vepřovému masu a obecně k tradiční české kuchyni.

„Kdepak, bůček je bůček, ten prostě ničím nenahradíš. A to parádně hořké vychlazené pivo k tomu hraje nádherně dohromady,“ říká spokojený pipMaster.

Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

K hovězím líčkům na víně se nejvíce hodí bramborová kaše.

VIDEO Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není...

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Včely na Rudolfinum? Samy by si takové místo nikdy nevybraly, říká vědec Titěra

16. května 2024

Premium Včely letos vylétly dřív. Může jim uškodit brzké jaro? Nakolik je na nich lidstvo závislé? Jak...

Okusování rostlin, zkažené krmení. Chraňte svého psa před otravou

16. května 2024

S nástupem teplého počasí nastává pro naše psy nejen doba delších vycházek v přírodě, ale také...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...