Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyzkoušejte na grilu barbecue bůček špikovaný česnekem a feferonkami

Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i pipMaster a prohlašuje o něm, že ho nejde ničím nahradit. Obzvláště ten z grilu, špikovaný česnekem a feferonkami, který nejlépe chutná s vychlazeným českým ležákem a je skvělý jak za tepla, tak za studena a jeho přípravu zvládne úplně každý.

„Najdete ho snad ve všech světových kuchyních a jeho konzumace je požitkem,“ říká hned v úvodu epizody grilovací akademie David Kubricht. Tuk bůčku je totiž nositelem chuti a jeho střídmá konzumace vám čas od času určitě neuškodí. Naopak, je plný bílkovin a vitaminů, zejména skupiny B a nejvíce B1, který je důležitý pro správnou funkci vašeho metabolismu.

Příprava barbecue bůčku je úplně jednoduchá

Začněte tím, že z něj nejprve sundáte kůži. „Tento parádní bůček z plemene Duroc je z farmy v Kostelecké Lhotce. Má skvělou chuť, kterou dostává ze syrovátek z místní mlékárny,“ upozorňuje na kvalitu masa pipMaster.

V podhůří Orlických hor mají vepříci mnohem více životního prostoru a veškeré krmivo je pouze regionálního charakteru. Toto maso najdete v obchodech pod značkou Maso!.

V dalším kroku udělejte špikovacím nožem do masa vpichy. Dejte si jen pozor, abyste maso nepropíchli úplně. Do vpichů vpravte stroužky oloupaného česneku a sterilované kulaté feferonky.

Pro hezčí mozaiku za řezu vkládejte česnek s feferonkami střídavě. „Čím víc česneku a feferonek dokážete do bůčku vpravit, tím bude chutnější,“ radí pipMaster.

„A protože tuk bůčku je nejlepším nositelem chuti, ukážu vám dvě varianty chutí s různými kořenícími ruby,“ pokračuje pipMaster. Jeden s klasickou nepálivou kořenící směsí z cukru, česneku, cibule, petržele a soli. A druhý s nejuniverzálnější směsí základních koření ze soli, pepře, granulované cibule a česneku. Obě směsi jsou vhodné jak na malé, tak velké kusy masa.

Suroviny na barbecue bůček:

  • 2 kg bůčku bez kosti
  • 1 kořenící směs BBQ pipMaster
  • 1 kořenící směs SPoG pipMaster
  • 2 palice čerstvého česneku
  • 1 sterilované kulaté feferonky
  • 1 sterilované okurky
  • 1 pivo Nachmelená opice

Našpikované kusy bůčku položte na mřížku a okořeňte ze všech stran. „Je to velký kus masa, nebojte se kořenit hodně, je potřeba, aby maso bylo výrazné,“ upozorňuje pipMaster. S takto připraveným bůčkem můžete do grilu.

Použít můžete gril na dřevěné uhlí anebo plyn. V obou případech použijte gril s poklopem. Ten roztopte na 150 stupňů a do rozžhaveného uhlí přidejte pár špalíků ovocného dřeva na zauzení nebo zauzovacích pelet v případě plynového grilu. Grilujte nepřímou metodou, to znamená, že maso není v přímém kontaktu s ohněm.

Maso vložte do grilu a píchněte do něj teplotní sondu, na které nastavte teplotu 90 stupňů v jádru masa. K hlídání teploty zvolil pipMaster kapesní teploměr se dvěma sondami Inkbird.

„Tento má v sobě navíc bluetooth, takže ho můžete snadno spárovat s mobilní aplikací a jakmile naměřená teplota dosáhne přednastavené hodnoty, pošle vám upozornění, že máte hotovo,“ doporučuje pipMaster. A pokud máte rádi extra zauzený bůček, grilujte ho při teplotě 120 stupňů asi 3 hodiny.

Bůček se v grilu bude dělat zhruba dvě hodiny. „Za mě se nejlépe konzumuje, když ho po vyndání necháte napůl vystydnout,“ přidává svůj tip pipMaster. Odpočinuté maso nakrájejte na pětimilimetrové plátky. „Vidíte, že i když je vlažný, krásně z něho teče tuk,“ říká pipMaster.

Servírujte s pokrájenou nakládanou okurkou. „A k takového české klasice patří klasické české pivo,“ dodává mistr grilu. Vybral Nachmelenou opici, mnohokrát oceněný český ležák, spodně kvašený s jemnou hořkostí, který se nejlépe hodí k vepřovému masu a obecně k tradiční české kuchyni.

„Kdepak, bůček je bůček, ten prostě ničím nenahradíš. A to parádně hořké vychlazené pivo k tomu hraje nádherně dohromady,“ říká spokojený pipMaster.

Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Čínský bůček Char Siu

VIDEO Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

K hovězím líčkům na víně se nejvíce hodí bramborová kaše.

VIDEO Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...