• Zpravodajství
  • Živě
  • Slow
  • Pořady
  • Rozstřel
  • iDNES KINO

  • Sdílet video

    Bramborovo-chlebové knedlíky s hovězím na víně

    První díl ze seriálu Tvoříme příběh pečiva. V hlavní roli je legendární Zábrdovický chléb, ze kterého připravíme chutnou večeři nebo slavnostní oběd.

    K našim knedlíkům doporučujeme podávat hovězí líčka na červeném víně podle tohoto receptu:

    4 lžíce olivového oleje

    3 – 4 hovězí líčka (celkem 1 – 1,2kg)

    mořská sůl a čerstvě mletý pepř

    1/2 menšího celeru, 4 mrkve a 2 petržele, nakrájené na kostičky

    2 cibule, nakrájené nadrobno

    2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno

    1 bobkový list, po 5 kuličkách černého pepře a nového koření

    2 lžíce rajského protlaku

    1 litr kvalitního červeného vína

    700 ml hovězího vývaru

    1 lžíce krupicového cukru

    Na ozdobu

    1 snítka čerstvého tymiánu

    lístky salátu

    Hovězí líčka očistíme, osolíme a opepříme. Opečeme je na rozehřátém oleji dohněda, poté líčka vyjmeme na talíř. Do hrnce nasypeme nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme dozlatova. Pak přidáme cibuli, česnek a opečeme dočervena. Dochutíme divokým kořením, tymiánem, rozmarýnem, rajským protlakem a mícháme ještě minutu. Zalijeme vínem, přivedeme k varu a vyvaříme asi o třetinu.

    Do hrnce vrátíme opečená líčka a zalijeme vývarem. Přiklopíme, troubu předehřejeme na 140°C a poté pečeme asi 2 hodiny doměkka. Hotová líčka vyjmeme na talíř a omáčku přecedíme přes jemné síto. Podle chuti dosolíme a opepříme, případně lehce osladíme, aby omáčka získala ještě lepší chuť.

    Podáváme se Zábrdovickými bramborovo-chlebovými knedlíky. Nakonec ozdobíme snítkou čerstvého tymiánu a lístky salátu.

    Dobrou chuť přeje

    Penam

    Další videa