Třetí díl ze seriálu Tvoříme příběh pečiva. Veka Penam skvěle poslouží jako základ pro špekové knedlíky. S námi to zvládnete raz dva.
K našim špekovým knedlíkům doporučujeme podávat například houbovou omáčku podle tohoto jednoduchého receptu:
250g čerstvých hub
200 ml zeleninového vývaru
4 lžíce másla
1 větší cibule
1 lžíce hladké mouky
½ lžičky drceného pepře
sůl
1 snítka čerstvého tymiánu
V hrnci rozpustíme dvě lžíce másla, nakrájíme najemno cibulku a necháme ji zesklovatět.
Houby dobře očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Pak je přidáme k cibulce a zprudka osmahneme. Promícháme, osolíme a posypeme drceným kmínem. Po deseti minutách opékání přivedeme k varu, zalijeme zeleninovým a necháme mírně probublávat. Podle potřeby zahustíme středně tmavou jíškou, kterou si připravíme ze zbylého másla a hladké mouky. Nakonec podle chuti opepříme.
Hotovou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem. Dozdobíme snítkou čerstvého tymiánu.
Dobrou chuť přeje
Penam