Dýňová polévka podle šéfkuchaře Petra Vláska je sama o sobě fantastická. K absolutní dokonalosti jí však přivedou kachní krokety.
Ingredience
Dýně Hokaido, olivový olej, sůl, česnek, mrkev, rostlinný olej, cibule, kari pasta, kokosové mléko, dýňová semínka, dýňový olej, klíčky
Kachní krokety: kachní stehno, sůl, drcený kmín, smetana, vejce, strouhanka, olej na smažení
Postup
Z dýně vydlabeme semínka a nakrájíme ji na menší kostky. Kostky dýně dáme do pekáče. Pokapeme olejem, osolíme a přidáme podrcené stroužky česneku. Kachní stehno na krokety osolíme a posypeme kmínem. Přidáme do pekáče k dýni. Pekáč zakryjeme alobalem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 75 minut, až bude dýně i kachna měkká. Mrkev nakrájíme na púlkolečka a orestujeme ji na oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a společně restujeme, až cibule zesklovatí. Přidáme kari pastu. Krátce orestujeme. Zalijeme kokosovým mlékem a provaříme. Přidáme opečenou dýni a vaříme asi 20 – 25 minut. Pak polévku rozmixujeme dohladka. Upečené a vychladlé kachní stehno obereme. Maso rozmixujeme. Přidáme smetanu, špetku soli a rozšlehané vejce a rozmixujeme. Z kachní fáše vytvoříme kuličky a obalíme je ve strouhance. Usmažíme je v oleji dozlatova a necháme okapat na ubrousku. Krokety servírujeme s dýňovou polévkou. Ozdobíme praženými dýňovými semínky, dýňovým olejem a klíčky.
Sezónní kuchařka s AvantGardeRežie: Matěj Liška Kamera: Daniel Včeliš, David Škoda Střih: Miloslav Liška © 2016 MAFRA, a.s. |